Закон о образовању одраслих ускоро у Скупштини


Програм „Друга шанса“ и следеће године
Београд, 19. април 2013. – Предлог Закона за образовање одраслих требало би ускоро да се нађе пред посланицима у Скупштини, изјавио је Љубиша Антонијевић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја обраћајући се директорима основних школа укључених у пројекат „Друга шанса“ Министарства и Европске уније.

Антонијевић је подсетио да су усвојени стандарди за функционално основно образовање одраслих, као и да Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања приводи крају евалуацију резултата овог програма образовања који је, у оквиру пројекта „Друга шанса“ током три године био тестиран у 70 основних школа широм Србије.

Помоћник министра просвете изјавио је да се од идуће школске године очекује увођење програма фунционалног основног образовања одраслих у редован школски систем, за шта ће, по његовим речима, бити потребно донети одговарајућа подзаконска акта и извршити верификацију основних школа које испуњавају услове да реализују овај програм.

- Образовање одраслих је пре свега економско питање, јер нас у држави Србији велики број одраслих без завршеног основног образовања кошта много. Морамо имати одговорност да људима без потребних квалификација пружимо шансу, да их образујемо, да стекну неко ново знање, заврше неку обуку и дођу до прилике да се запосле, да почну да стичу приходе и да од свог рада живе. – изјавио је Антонијевић.

Састанак је организован поводом потписивања уговора о сарадњи између Министарства и школа којим се школама омогућава ангажовање андрагошких асистената за потребе образовања одраслих.

- Оно што је извесно јесте да ће и следеће године школе уписати нову генерацију полазника функционалног основног образовања одраслих – рекла је Анита Јакобсоне, руководилац пројектног тима „Друга шанса“, подсетивши да се пројекат завршава у септембру ове године.

Пројекат „Друга шанса“ – развој система функционалног основног образовања одраслих у Србији покренули су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Европска унија која је за његову имплементацију донирала 4 милиона евра бесповратних средстава. Основне школе које су укључене у овај програм добиле су од Европске уније нову дигиталну опрему у укупној вредности од 200.000 евра.

Кроз програм „Друга шанса“ је до сада прошло преко 5.000 одраслих старијих од 15 година којима је омогућено да заврше основно образовање. Програм огледа реализовало је преко 1.000 наставника који су прошли обуку за рад са одраслима и примену новог курикулума. У оквиру пројекта „Друга шанса“ развијени су, поред курикулума, и материјали за учење и подучавање за функционално основно образовање који су у потпуности прилагођени одраслима.

This entry was posted in Медијски кутак. Bookmark the permalink.

Comments are closed.