Крај школске године за полазнике „Друге шансе“


Амбасадор Дежер уручио одраслима сведочанства о завршеном основном образовању

Београд, 30. мај, 2013. – У 70 основних школа широм Србије данас је завршена школска година за 4.750 одраслих који су у оквиру ЕУ пројекта „Друга шанса“ похађали основно образовање. У панчевачкој Основној школи „Ђура Јакшић“ полазницима је сведочанства уручио шеф Делегације ЕУ Венсан Дежер.

Доделом сведочанстава у свим школама које реализују програм „Друга шанса“ Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Европске уније, обележен је крај школске године за одрасле у основном образовању. Полазнике завршног трећег циклуса у јуну очекује излазак на малу матуру и стручна обука за неко занимање по избору, у трајању до три месеца.

Пројекат „Друга шанса“ финансира Европска унија са 4 милиона евра бесповратних средстава, а његова имплементација траје од 2010. године и завршава се у септембру 2013. године. У оквиру пројекта је системски развијено функционално основно образовање одраслих, а из Министарства су најавили увођење овог програма у редован систем образовања Србије.

Програм „Друга шанса“ тестиран је током две школске године у 70 основних школа у Србији. Иако је првобитно планирано да буде уписано до 4.000 одраслих без завршене основне школе, у пројекат је било укључено 7.100 одраслих, од чега је 4.750 успешно завршило програм у једном од три једногодишња циклуса образовања.

Пројектом је обухваћено и 75 средњих стручних школа које су реализовале стручне обуке за полазнике програма, а пројектни тим обучио је укупно 1.300 наставника у основним и средњим школама који су изводили наставу за одрасле.

У извештају Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања о пројекту „Друга шанса“ наводи се да овај програм образовања уводи видљиве новине на системском нивоу, као и да у Србији до сада није постојао програм образовања попут „Друге шансе“. Суштинска новина огледа се у изради трогодишњег програма за основно образовање који је у потпуности прилагођен одраслима и нуди им функционална знања обзиром да је оријентисан на развој конкретних компетенција. Програм такође повезује образовање са тржиштом рада, обзиром да се полазници, поред општег основног образовања, обучавају и за једно од 50 занимања по избору. Функционално основно образовање одраслих дугорочно представља значајну уштеду за државни буџет јер је међу полазницима врло велики број корисника материјалне помоћи којима се на овај начин пужа прилика да стекну знања и вештине и живе од свог рада.

Током трајања пројекта, израђени су и тестирани трогодишњи наставни план и програм и материјали за учење и подучавање. Изграђен је капацитет људских ресурса за извођење овог програма образовања, а у 70 општина у Србији успостављена су локална партнерства са релевантним социјалним институцијама у циљу подршке програму. Значајно је током три године реализације пројекта повећана и јавна свест о значају образовања одраслих и писмености уопште.

У циљу унапређења квалитета наставе, Европска унија донирала је 200.000 евра за куповину нове техничке опреме, лап топова, компјутера и других помагала, свим школама које су реализовале програм „Друга шанса“. У свих 70 основних школа почео је упис нове генерације полазника функционалног основног образовања одраслих за идућу школску годину.

This entry was posted in Медијски кутак. Bookmark the permalink.

Comments are closed.